לשְמָנִים הצמחיים יש תועלות נפלאות לבריאות. אבל עד כמה אנחנו מכירים את ההבדלים והתועלות של כל אחד מהם?
שמן צמחי, שמן מושרה, שמן אתרי – מה ההבדלים ביניהם ומה היתרונות של כל אחד?
הכנו סידרה של 3 מאמרים – כדי לשפוך קצת אור על עולם השמנים הצמחיים – ידידיו הטובים של האדם.
במאמר הראשון נעסוק בשמנים צמחיים-
נבין מהו שמן צמחי?
מה ההבדל בין שמן בכבישה קרה לשמן מזוכך?
ומה ניתן לעשות עם שמנים צמחיים?

שמן צמחי
שמן צמחי מופק על ידי סחיטה וכבישה של זרעים, גרעינים או פירות.
מפיקים שמנים צמחיים ממגוון גדול מאוד של צמחים.
השמן הצמחי האיכותי והמומלץ ביותר לשימוש הוא שמן שהופק בכבישה קרה, כלומר שמן שלשם הפקתו לא חיממו את חומר הגלם. שמן זה שומר על הריח, הטעם, הארומה והצבע הדומיננטי. הוא מכיל את האיכויות, חומצות השומן והמינרלים שהיו בצמח ועשיר בנוגדי חימצון.
שמן טוב הינו מרכיב חיוני בתזונה – גופינו זקוק לשמן בריא כדי לספוג ויטמינים ורכיבי תזונה חיוניים וגם כדי לשמור על משקל מאוזן ותקין.
שמן צמחי איכותי טומן בתוכו חומרים ואיכויות מרפאות לגוף ולעור שלנו.

שמן מזוכך
שמן מזוכך הוא שמן שעבר תהליך כימי אגרסיבי.
במהלך תהליך הפקתו מחממים את השמן לחום מאוד גבוה ומערבבים אותו עם חומרים כימיים, על מנת להוציא ממנו את הריח הלא טוב שנוצר בתהליך החימום וגם כדי לשמור על צלילותו.
התהליך מקנה לו חיי מדף ארוכים. אך הוא מאבד מאיכותו ולמעשה הינו שמן מקולקל, החושף את הגוף לחומרים רעילים ולרדיקלים חופשיים.
השמן חסר את ריח הצמח ממנו הופק וחסר ערכים תזונתיים.
לגוף אין יכולת לספוג את השמן המזוכך והוא מוביל ואוגר אותו בתאי השומן בלבד.
השמנים המזוככים נפוצים יותר וניתן למצוא אותם בכל חנות מזון.
לדוגמא: שמן סויה, שמן קנולה, שמן תירס.

השמנים הצמחיים מתחלקים ל 3 סוגים והם משמשים אותנו למזון, לרפואה ולקוסמטיקה:
שמנים רוויים – שמנים שבטמפרטורת החדר לרוב יהיו במצב מוצק וימסו בחימום עדין.
לדוגמא: שמן קוקוס, שמן דקל, חמאת שיאה חמאת קקאו ועוד.
משתמשים בהם במטבח. בקוסמטיקה הטבעית הם משמשים להכנת קרמים, משחות, סבונים ועוד.
שמנים בלתי רוויים – השמנים היותר מוכרים ונפוצים.
הם נוזליים בטמפרטורת החדר ולא מתגבשים. לדוגמא: שמן זית, שמן שומשום, שמן זרעי ענבים, שמן שקדים ועוד.
חלק משמנים אלו נפוצים מאוד במטבח.
בהכנת קוסמטיקה טבעית הם משמשים כשמני נשא, מוסיפים אותם לקרמים והם מהווים בסיס להכנת שמנים מושרים.
שמנים רב בלתי רווים – שמנים המכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3,6,9. שמנים אלו רגישים יותר ומתחמצנים בקלות ולכן חייבים להישמר בקירור.
לדוגמא: שמן נר הלילה, שמן המפ, שמן רוז היפ, שמן מרווה מרושתת ועוד.
שמנים אלו מאוד איכותיים, חלקם מתאימים למאכל וכולם מעולים לעור הפנים, הגוף והשיער.
משתמשים בהם רבות בקוסמטיקה הטבעית להכנת כתוספת לקרמים לעור הפנים, לסרומים ועוד.
לכל שמן יש את התכונות הייחודיות שלו ויחד הם מרכיבים ומאפשרים לנו שפע אדיר.
טיפים לקניית שמנים
כיום ניתן למצוא בקלות בחנויות ובאתרי אינטרנט מגוון רחב של שמנים מכל העולם. גם שמנים יותר ייחודיים, כמו: שמן ארגן, שמן חוחובה, שמן זרעי רימונים, שמן קצח, שמן מרווה מרושתת, ועוד.
כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם כשרוכשים שמן צמחי:
1. ודאו שהשמן יוצר בכבישה קרה ולא עבר תהליכים כימיים כלשהם. כל שמן שקונים, שכתוב עליו מזוכך או זך, סימן שהוא הופק בטמפרטורות גבוהות שהרסו את כל היתרונות הבריאותיים של השמן. שמן מזוכך עלול להזיק לבריאותנו.
2. בדקו את תאריך תפוגה. שמן צמחי טוב בערך לשנה עד שנה וחצי ואז הוא מתחיל להתחמצן.
3. ודאו כי השמן נשמר בתנאים מיטיבים כלומר: נמצא בבקבוק כהה עדיף מזכוכית, נשמר במקום חשוך וקריר.
4. כדאי להכיר את הספק שממנו אתם רוכשים את השמן (על מנת להבטיח את סעיפים 2 ו 3). ככה תוכלו להבטיח את האיכות הגבוהה ביותר.
לצערנו אין פיקוח על התחום הזה ויש הרבה שמנים לא איכותיים בשוק.
לרוב שמן צמחי באיכות גבוהה יהיה יקר יותר.
במאמרים הבאים נכיר את השמן המושרה והשמן אתרי-
איך מכינים אותם? למה הם משמשים? ומה ההבדלים ביניהם?

מידע זה אינו מהווה התוויה רפואית ו/או תחליף לכל טיפול רפואי/תרופתי אחר.
בכל שאלה רפואית על המשתמש להיוועץ ברופא המטפל או בהרבליסט.
אנשים הנוטלים תרופות מרשם, נשים בהריון, מניקות וילדים יש להיוועץ ברופא/ מטפל מוסמך לפני השימוש.
8 תגובות
תובה רבה!!! מעניין מאוד!
האם יש הבדל כאשר מבשלים עם שמן מזוכך לשמן זית?
למשל אני משתמשת בשמן חמניות לטיגון קל של חביתה/ אורז לפני בישול/ בצל וכו'. בשל הטמפ' הגבוהה של הטיגון, האם זה משנה אם אשתמש בשמן זית או חמניות?
לדעתינו עדיף שמן זית.
אנחנו בבית בכלל לא מכניסים שמן מזוכך, מעדיפים שהשמן קצת יתחמצן בטיגון מאשר התהליך ששמן מזוכך עובר.
ואיפה שאפשר למעט בטיגון.
תודה רבה על המידע החשוב על סוגי השמנים ,אופן הפקתם ומהו שמן מזוקק ומהם מעלליו…
תודה רבה על המידע החשוב על סוגי השמנים ,אופן הפקתם ומהו שמן מזוקק ומהם מעלליו…
יש דרך היום להכין שמן בכבישה קרה בבית?
אנחנו לא מכירים.
תודה על הכתבה, עשיתם לי סדר
תודה על הכתבה, עשיתם לי סדר